Despre

Greaţă de oraş

Posted on: septembrie 7, 2008

Să trăieşti în Bucureşti. Să ai cerşetori la tot pasul care conform unei campanii iniţiate de primăria capitalei – fără majuscule, că nu le merită! – câştigă peste 50.000 de lei noi lunar. Din banii tăi. Să încerci să descoperi frumuseţile oraşului sub zidurile jegoase ale unei clădiri construite în vremea „micului Paris”. Să trăieşti în Bucureşti. Să vezi gunoi pe stradă dimineaţa, seara şi la prânz. Să mergi cu R.A.T.B.-ul. O experienţă de neuitat: Jeg, transpiraţie şi mult prea multe respiraţii într-un spaţiu atât de mic. Să trăieşti în Bucureşti. Să auzi nuntă de ţiagni la cort, în spatele blocului, niciodată în week-end pentru că e mai mişto să-ţi f**ă noaptea în timpul săptămânii, când te duci la muncă. Să auzi câini lătrând întrebându-te dacă se latră între ei sau îţi latră merdeneaua din geantă. Să miroasă a pi*at pe orice alee îngustă dintre blocuri sau în orice gang. Să vezi staţii de metrou care arată ca după evenimentele de la Hiroshima . Să vezi oameni frustraţi la tot pasul. Să fie anormal că eşti vesel şi zâmbeşti. Da, ai ghicit, să trăieşti într-un că*at cu nume de capitală: Bucureşti.

Pornind de la premisele astea înfiorătoare ai putea ajunge la concluzia că România este o ţară de… cacao. Ei bine, nu e aşa. Avem o ţară frumoasă, care surprinde (pozitiv) şi străini care au văzut jumate de glob şi  ajung din întâmplare şi pe plaiurile noastre, iar asta o spun din experienţă. Şi nu, nu e „o ţară frumoasă, păcat că-i populată”. Unii românaşi sunt oameni de treabă, culţi şi civilizaţi. Unii românaşi sunt oameni de treabă, inculţi, dar civilizaţi. Unii…

Oamenii din sud

Noi suntem ăia care „trăiesc în România şi asta le ocupă tot timpul”. Noi suntem ăia cu jecmăneala, cu proastele obiceiuri stradale. Noi suntem cei care vorbesc cu „pă” în loc de „pe” şi „după” în loc de „de pe”.

Noi suntem cei săraci, frustraţi, dar jmekeri. Noi suntem cei care ne facem că muncim, suntem greţoşi cu oricine, oricând dacă nu avem chef de ei. Pentru noi toţi ceilalţi sunt „prostul ăla care nu m-a lăsat să-l depăşesc (în curbă pe linie continuă)” sau „proasta aia care mi-a făcut observaţie că vorbesc prea tare”. Noi când înjurăm suntem jmekeri. Suntem cu toţii bazaţi.

Oamenii din nord, vest & nord-vest:

Oamenii care fac din România o ţară frumoasă. Când treci Carpaţii respiri alt aer. Oraşe mai curate, mai bine organizate. Oameni care îţi răspund la salut. Oameni care vorbesc cu „No, bine” şi care pronunţă cuvintele cu încetinitorul. Oameni care trăiesc în eterna şi fascinanta Transilvanie. Oameni mai civilizaţi. Plini de defecte şi ei, dar mai puţin evidente ca a ale noastre.

Această mică clasificare este doar o mare paranteză la ceea ce voiam să spun (îmi cer scuze pentru incoerenţa ideatică, dar sunt extreeeeeeem de obosită): Mi-e greaţă de Bucureşti şi, extins, mi-e greaţă de aproape tot ce înseamnă sudul României. Mi-e greaţă de oraşele mici cu multe cârciumi şi şcoli care stau să se dărâme. Mi-e greaţă de trenurile pline până la refuz în care oamenii intră pe geam pentru că nu mai au loc pe altundeva.

În fine, eu susţin că sudul e în urmă şi că influenţa occidentală din Ardeal face toţi banii. Că nu degeaba singurul primar care a ieşit în al treilea mandat cu aproape 90% din voturi este un… neamţ.

Oricum, de acord sau nu cu mine în privinţa categorisirii pe regiuni – apropo, estul a fost omis intenţionat fiind o zonă prea puţin exploatată de mine ca să îmi pot forma o opinie – trebuie să recunoaşteţi că Bucureştiul nu provoacă decât greaţă. Şi ulcer.

*Mica mea clasificare nu se vrea a fi o generalizare sau o prejudecată. Am prieteni craioveni, bucureşteni, ialomiţeni şi gorjeni get-beget care sunt super oameni. Mai exact, vreo 80% din prietenii mei sunt „sudişti”. Şi la urma urmei şi eu tot în sud m-am născut...

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

septembrie 2008
L M M J V S D
« aug.   oct. »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Top click-uri

  • Niciunul
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: